IMAP και POP3 - ομοιότητες και διαφορές
Αρχική » Blog » Γενικά » IMAP και POP3 – Ομοιότητες και διαφορές

IMAP και POP3 – Ομοιότητες και διαφορές

Το IMAP και το POP3 είναι πρωτόκολλα που σχεδιάστηκαν για την λήψη emails. Ενδεχομένως να θυμάστε την επιλογή μεταξύ IMAP και POP3 όταν κάνατε εγκατάσταση ενός e-mail client (Microsoft Outlook, Thunderbird κ.λπ.). Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές τους, αναπτύσσοντας τις βασικές λειτουργίες τους.

POP3

Το πρωτόκολλο POP3 αναπτύχθηκε το 1984 και ήταν το πρώτο πρωτόκολλο που επέτρεπε την λήψη και ανάγωση emails. Η λειτουργία του είναι αρκετά απλή και αποτελείται από τρία βασικά βήματα. Αρχικά γίνεται η σύνδεση με τον email server, στη συνέχεια το πρωτόκολλο POP3 “διαβάζει” όλα τα μηνύματα που υπάρχουν στο επιλεγμένο email account και τα κατεβάζει στην συσκευή σας. Αφού τελειώσει η λήψη των μηνυμάτων, το POP3 διαγράφει τα μηνύματα από τον email server.

Πλεονεκτήματα POP3

Το πρωτόκολλο POP3, χάρη στην απλότητά του, παρέχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα

Δυνατότητα offline εργασίας

Όλα τα μηνύματά σας, αποθηκεύονται τοπικά, στην συσκευή σας, επομένως μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά άσχετα από την ύπαρξη σύνδεσης στο Internet. Θα χρειαστείτε σύνδεση Internet ωστόσο για την αποστολή και λήψη emails.

Εξοικονόμηση χώρου στον server

Συνήθως ο email server είναι εγκατεστημένος μαζί με τον web server σας, και ο hosting provider, σας παρέχει συγκεκριμένο αποθηκευτικό χώρο (από μερικά MB μέχρι και ίσως κάποιες εκατοντάδες GB). Σε αυτό τον χώρο, θα πρέπει να αποθηκευτούν όλα τα αρχεία σας (κώδικας ιστοσελίδας ή e-shop, φωτογραφίες και άλλα πολυμέσα), τα data από την βάση δεδομένων και άλλα στοιχεία. Εάν χρησιμοποιείτε POP3, τα emails σας διαγράφονται αυτόματα από τον server, οπότε δεν καταλαμβάνουν αποθηκευτικό χώρο.

Ενοποίηση λογαριασμών και global mailbox

Οι περισσότεροι email clients, θα σας επιτρέψουν να ενοποιήσετε τα email accounts, που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο POP3. Με αυτή την λειτουργία, όλα τα μηνύματα από διαφορετικά mailboxes, καταλήγουν σε ένα σημείο!

IMAP

Το πρωτόκολλο IMAP αναπτύχθηκε το 1986 για να επιτρέψει την πρόσβαση και λήψη emails από έναν απομακρυσμένο email server. Η βασική ιδέα πίσω από την δημιουργία του πρωτοκόλλου IMAP ήταν η διαχείριση ενός email account (mailbox) από πολλούς χρήστες. Για αυτό το λόγο, το πρωτόκολλο IMAP, σε αντίθεση με το POP3, απλά “κατεβάζει” τα μηνύματα στον email client σας, όπου και συνήθως αποθηκεύονται για offline πρόσβαση, χωρίς να τα διαγράφει από τον email server.

Πλεονεκτήματα IMAP

Το πρωτόκολλο IMAP είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο. Μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα του είναι τα παρακάτω.

Πρόσβαση από πολλαπλές συσκευές

Χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο IMAP, έχετε πρόσβαση στα emails σας από οποιαδήποτε συσκευή. Είτε χρησιμοποιήσετε το PC στο γραφείο σας, το tablet στο σπίτι σας ή το κινητό σας, θα δείτε ακριβώς τα ίδια emails!

Διαχείριση από πολλούς χρήστες

Αντίστοιχα με την πρόσβαση από πολλαπλές συσκευές, πολλοί χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο email account και να βλέπουν τα ίδια emails. Αυτή η λειτουργία μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε επαγγελματίες που έχουν emails για reception/γραμματεία, τα οποία για παράδειγμα τα διαχειρίζονται διαφορετικά άτομα ανά βάρδια.

Μεγαλύτερη ταχύτητα

Κάθε μήνυμα email, αποτελείται από κάποιες κεφαλίδες (headers) και το βασικό περιεχόμενο του (body). Οι κεφαλίδες περιλαμβάνουν βασικές πληροφορίες για το κάθε μήνυμα όπως τον αποστολέα, το θέμα κ.λπ. Το πρωτόκολλο IMAP είναι ταχύτερο, διότι κάνει λήψη μόνο των κεφαλίδων κατά την αρχική σύνδεση. Η λήψη του περιεχομένου του μηνύματος (κείμενο, κανόνες μορφοποίησης, συνημμένα αρχεία κ.λπ.) θα γίνει μόνο εάν επιλέξετε την προβολή συγκεκριμένου μηνύματος.

Αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας (backups)

Τα emails σας παραμένουν στον server σας, οπότε κάθε φορά που λαμβάνονται αντίγραφα ασφαλείας, τα emails σας συμπεριλαμβάνονται σε αυτά!

Ομοιότητες και διαφορές

Τα πρωτόκολλα IMAP και POP3 έχουν ακριβώς τον ίδιο σκοπό, δηλαδή να μας επιτρέπουν να διαβάζουμε τα emails μας. Η βασική διαφορά τους, έγκειται στο ότι το POP3 κάνει λήψη των emails στη συσκευή και έπειτα τα διαγράφει, ενώ το IMAP διατηρεί τα μηνύματα στον email server.

Ποιο πρέπει να επιλέξω;

Εξαρτάται! Διαφορετικές ανάγκες απαιτούν διαφορετικές λύσεις, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε το πρωτόκολλο που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες σας. Το POP3 είναι εξαιρετική επιλογή εάν χρειάζεστε συνεχή πρόσβαση στα emails σας, άσχετα από την ύπαρξη internet ή εάν δεν έχετε αρκετό διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο στον server σας. Αντίθετα, το IMAP είναι μόνοδρομος, εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση στα emails σας από πολλές συσκευές, εάν θέλετε να έχετε άμεση ενημέρωση για νέα emails και εάν θέλετε να έχετε αυτόματα backups.

Εάν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, επιλέξτε το πρωτόκολλο IMAP, διότι προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία! Εάν έχετε απορίες επικοινωνήστε μαζί μας!