Αρχική » Blog » Γενικά » HTTP/2: Ότι καλύτερο, μόνο για εσάς

HTTP/2: Ότι καλύτερο, μόνο για εσάς

Το HTTP/2 είναι γεγονός, και από σήμερα, κάθε server της Samsoft λειτουργεί με το νέο πρωτόκολλο! Τι είναι όμως το HTTP/2, και γιατί σας ενδιαφέρει;

HTTP/2: Ένα νέο πρωτόκολλο

Το HTTP/2 είναι η ανανεωμένη έκδοση του HTTP/1.1, του πρωτοκόλλου στο οποίο βασίζεται η λειτουργία του Internet. Το HTTP είναι το πρωτόκολλο που καθορίζει την επικοινωνία μεταξύ δύο υπολογιστών, και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της συσκευής σας και ενός server, όταν για παράδειγμα διαβάζετε ένα άρθρο σε μία ιστοσελίδα, αγοράζετε ένα προϊόν ή παρακολουθείτε ένα βίντεο.

Το HTTP/2, έφερε πολλές βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πρωτόκολλο, με κυριότερα χαρακτηριστικά την ταχύτητα επικοινωνίας και την ασφάλεια.

Multiplexing: Αστραπιαίες ταχύτητες

Η σημαντικότερη διαφορά που έφερε το πρωτόκολλο HTTP/2, είναι η λειτουργία multiplexing. Με το multiplexing, ο browser σας, επιτρέπεται να κατεβάσει από τον server πολλά δεδομένα ταυτόχρονα (π.χ. το κείμενο μίας ιστοσελίδας και τις φωτογραφίες), κάτι που στο HTTP/1.1 ήταν πρακτικά αδύνατο, καθώς ο browser έπρεπε να περιμένει την λήψη ενός αντικειμένου πριν μπορέσει να κατεβάσει κάτι άλλο.

Επεξήγηση multiplexing στο http/2

Ασφάλεια SSL: Απαραίτητη προϋπόθεση

Το HTTP/2 δημιουργήθηκε με σκοπό να είναι ασφαλές. Για να είναι δυνατή η χρήση του, η ιστοσελίδα, το e-shop ή η web εφαρμογή πρέπει να έχουν εγκατεστημένο ένα έγκυρο πιστοποιητικό ασφαλείας SSL. Με την εγκατάσταση ενός πιστοποιητικού SSL, η μεταφορά δεδομένων μεταξύ της συσκευής σας και του server κρυπτογραφείται, επομένως είναι αδύνατη η υποκλοπή στοιχείων (π.χ. κωδικοί πρόσβασης ή στοιχεία πιστωτικών καρτών). Φαίνονται περίπλοκα; Μην αγχώνεστε…  Είστε ήδη προστατευμένοι!

Πώς με επηρεάζει

Όλα αυτά φαίνονται ενδιαφέροντα, αλλά πώς σας επηρεάζει και τι πρέπει να κάνετε για το νέο πρωτόκολλο; Απολύτως τίποτα. Η διαδικασία ενεργοποίησης του νέου πρωτοκόλλου έχει γίνει ήδη από την ομάδα της Samsoft και έχει ενεργοποιηθεί αυτόματα για όλους τους λογαριασμούς hosting που φιλοξενούνται στους servers της Samsoft.

Εσείς, απλά απολαύστε τις ακόμη υψηλότερες ταχύτητες φόρτωσης της ιστοσελίδας, του e-shop σας ή της web εφαρμογής σας, με περισσότερη ασφάλεια.