Αρχική » Blog » Γενικά » Είστε προστατευμένοι – Πιστοποιητικά SSL

Είστε προστατευμένοι – Πιστοποιητικά SSL

Η ομάδα της Samsoft στην συνεχόμενη προσπάθειά της, να προσφέρει υπηρεσίες με γνώμονα την ποιότητα και την ασφάλεια, έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση πιστοποιητικών SSL σε όλες τις ιστοσελίδες, τα e-shops και τις web εφαρμογές που φιλοξενούνται στους ιδιόκτητους servers της Samsoft.

Τι είναι το πιστοποιητικό SSL

Το πιστοποιητικό SSL, ουσιαστικά είναι ένα αρχείο, που συνδέει τα στοιχεία ενός οργανισμού, με ένα κλειδί κρυπτογράφησης. Όταν αυτό το αρχείο εγκαθίσταται σε έναν server, επιτρέπει την δημιουργία ασφαλών, κρυπτογραφημένων συνδέσεων. Τα πιστοποιητικά SSL χρησιμοποιούνται συνήθως για να διασφαλίσουν ιστοσελίδες, όπου πραγματοποιούνται χρηματικές συναλλαγές ή σε σελίδες πιστοποίησης (login).

Όταν υπάρχει εγκατεστημένο ένα πιστοποιητικό SSL, τότε το πρωτόκολλο HTTP (το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για την μεταφορά δεδομένων στο διαδίκτυο), αλλάζει σε HTTPS, όπου το “s” σημαίνει “secure” και δηλώνει την ύπαρξη ασφαλούς σύνδεσης μεταξύ του browser και του server.

Πώς λειτουργεί το πιστοποιητικό SSL

Τα πιστοποιητικά SSL χρησιμοποιούν κάτι το οποίο ονομάζεται κρυπτογράφηση δημοσίου κλειδιού.

Αυτό το είδος κρυπτογράφησης, χρησιμοποιεί δύο κλειδιά, τα οποία ουσιαστικά είναι μεγάλες σειρές από τυχαίους αριθμούς. Το ένα κλειδί ονομάζεται ιδιωτικό και το άλλο δημόσιο. Το δημόσιο κλειδί είναι γνωστό στον server και διαθέσιμο σε οποιονδήποτε το αναζητήσει. Με το δημόσιο κλειδί μπορεί να κρυπτογραφηθεί οποιοδήποτε μήνυμα.

Για παράδειγμα, εάν η Άννα στείλει ένα μήνυμα στον Βασίλη, θα το κρυπτογραφήσει χρησιμοποιώντας το δημόσιο κλειδί του Βασίλη. Ο μόνος τρόπος να αποκρυπτογραφηθεί το μήνυμα, είναι χρησιμοποιώντας το ιδιωτικό κλειδί του Βασίλη. Ο Βασίλης είναι ο μόνος κάτοχος του ιδιωτικού κλειδιού, και για αυτό είναι ο μόνος που μπορεί να διαβάσει το αρχικό μήνυμα της Άννας. Εάν κάποιος hacker καταφέρει και υποκλέψει το μήνυμα που στέλνει η Άννα στον Βασίλη, το μόνο που θα καταφέρει να πάρει θα είναι ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα το οποίο δεν θα μπορεί να αποκρυπτογραφήσει.

Αντίστοιχη επικοινωνία, υπάρχει μεταξύ του browser σας και ενός server που φιλοξενεί μία ιστοσελίδα. Ο browser σας είναι η Άννα και ο server είναι ο Βασίλης!

Γιατί χρειάζομαι ένα πιστοποιητικό SSL

Τα πιστοποιητικά SSL προστατεύουν ευαίσθητες πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, και στοιχεία πιστωτικών καρτών. Επιπλέον:

  • Διατηρεί δεδομένα ασφαλή μεταξύ servers
  • Αυξάνει τον βαθμό κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
  • Αυξάνει την εμπιστοσύνη που έχουν οι πελάτες προς την επιχείρησή σας
  • Βελτιώνει τον αριθμό των μετατροπών (conversions)

Τι χρειάζεται να κάνω

Απολύτως τίποτα… Η ομάδα της Samsoft έχει κάνει ήδη όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ενεργοποιηθεί το πιστοποιητικό SSL στην ιστοσελίδα ή την web εφαρμογή σας, και το καλύτερο… χωρίς κανένα απολύτως κόστος!

Τα πιστοποιητικά που χρησιμοποιούμε εκδίδονται από την αρχή πιστοποίησης Let’s Encrypt, η οποία παρέχει αυτοματοποιημένα και δωρεάν πιστοποιητικά SSL. Η Let’s Encrypt, δημιουργήθηκε με κύριο στόχο να κάνει το διαδίκτυο πιο ασφαλές, και υποστηρίζεται από τις πιο γνωστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαδικτύου (π.χ. Mozzila, Google, Facebook, Cisco, HP και πολλές ακόμη).

Έχετε ερωτήσεις;

Έχουμε απαντήσεις! Αφήστε το σχόλιο σας, ή επικοινωνήστε απευθείας μαζί μας, για να προσπαθήσουμε να λύσουμε κάθε απορία σας